Friday, March 8, 2013

Back At One

Bola keranjang itu bertemu lagi dengan backboard yang kelihatan agak berusia.

Free throws, 45-degree shots, 3-point shots, lay ups  berselang seli. Kadang masuk, kadang tak. Kadang terlalu banyak force yang digunakan, dan bola melantun ke laut.

Sometimes, if words failed me, actions did it better. Action speaks louder than words ey? 

Terlalu banyak yang difikirkan, sedar atau tak, dah hampir sebulan aku datang ke Bumi Kiwi. Hampir sebulan belajar menyesuaikan diri dengan segala keanehan di sini. Dan hampir 3 minggu kelas bermula. Daun-daun mula kekuningan, dan suhu mula turun sedikit demi sedikit.

Tapi.

Bila keseorangan, mula ingat kawan-kawan lama. Mula ingat memori-memori yang best. Dan kadang-kadang boleh menangis baca buku Biology yang tebal. Bukan kerana isinya, tapi tiba-tiba teringat zaman kita belajar bio sama-sama.

Air mata boleh mengalir, dengan hanya membaca ucapan 'kau okey kat sana?' realizing the sincerity in those words of friends of mine. 

Pertama kali jugak rasa sangat deep bila baca ucapan doa dari kawan, dan terasa sangat berterima kasih atas doa tersebut bila cakap 'Jazakillahu khair' - thanks in every sense of the word, feeling grateful through and through with a simple gesture like the du'a ;)


It was exactly the same feeling I had when I first enrolled in KMB. Maybe this time is worse, as nobody from your place would be together in this. 

Bukannya tak ada orang dah kat bumi ni nak buat kawan, tapi untuk pulang ke langkah pertama dalam perhubungan is not something easy. At least for me. To tone down your ego, and try to build up a new relationship ain't all good. But i know I have to do something. I can't live in the past. and life has to go on. 

It goes on. Though you are at the lowest level of your life. 

Dan selalunya kalau tak mampu nak luahkan dengan perkataan, basketball, backboard dan net jadi mangsa keadaan.

"....then I start Back At One..."


Aliah
Dunedin, NZ





3 comments:

queen said...

Seriously.we are in the same boat. Feeling lonely despite my mouth keep uttering this word, Innallah humma ana..T.T.

Aliah said...

InsyaAllah kuatkan semangat kita Ain :)

Dr. Yumi said...

aliah.. :') nangis bace ni.. walaupun sangat lambat.. i do miss u so mucho.. stay strong okay? we all love u because of Allah :') wargh sirius nak nangis lah ceni..

:)

there's always a little truth behind every "JUST KIDDING ", a little knowledge behind every " I DON'T KNOW ", a little emotion behind every " I DON'T CARE ", and a little pain behind every " IT'S OKAY "